Conferința European Union’s Global implications: Romania’s membership

Conferința European Union’s Global implications: Romania’s membership s-a întors cu cea de-a doua ediție în data de 12 ianuarie și avut ca obiectiv acela de a discuta despre implicațiile conceptului cetățeniei în contextul Uniunii Europene. 

 

Discuția s-a desfășurat între moderatorii – membrii LSRS Italia – și Dr. Loredana Teodorescu, expertă în relații europene și președintă al„Women in international security Italy”, o organizație ce are obiectivul de a promova leadershipul și dezvoltarea profesională a femeilor din domeniul relațiilor internaționale, a politici exterioare, a păcii și a securității internaționale. A fondat programul de mentorat „Global Women Leaders” și este responsabilă pentru afaceri europene a institutului Luigi sturzo de la Roma. 

 

Cetățeni europeni sau cetățeni în europa? A fost titlul ales pentru a încerca să reprezentăm două sentimente pe care le putem regăsi în societatea noastră. De fapt, cetățenia europeană nu este doar o definiție simbolică, ci include de fapt drepturi și prerogative reale ca și cetățenia națională.

 

Mesajul cel mai important care a ieșit la suprafață a fost necesitatea și importanța de a lua în considerație atât avantajele cât și momentele complicație a unei realități așa complicate precum UE. De asemenea, o participare mai activă din partea cetățenilor poate fi un punct fundamental pentru a ajunge la o percepție mai reală și mai concretă a dinamicilor în care atât guvernele cât și cetățenii sunt implicați. 

 

Pe de altă parte, decizia Austriei cu privire la zona Schengen a reprezentat un motiv de accentuare a scepticismul românilor față de UE. De aici, o reflecție asupra necesității de a porni un proces de democratizare, pentru a permite o funcționare mai eficientă și o reprezentativitate mai reală. 

 

Articolul anterior
Mărțișoare 2023
Articolul următor
Interviu Roxana Spânache

Articole similare

Nu am găsit niciun rezultat.

Meniu